RACIONÁLNÍ STRAVA

(informační návod)

        	Doporučené 		Potraviny k 		Nevhodné
Potravina	potraviny		příležitostné		potraviny
					konzumaci	

Zrniny	celozrnný chléb, rýže					croissant, brioška
	ovesná kaše, křehký chléb
	celozrnné granule
	
Mléčné výrobky	nízkotučné mléko	polotučné mléko		tučné a  kondenz. 
	netučný tvaroh	nízkotuč.	sýry do 30 %		mléko, smetana,
	žervé, nízkotučné		5-7 vajec týdně		tučné sýry, smetan.
	jogurty do 3 % 						jogurt
		
Polévky	vývar, zeleninové		smetanové, s jíškou

Ryby, mořští bílé a mastné ryby		ryby pečené na vhodném	ryby pečené na nevh.
živočichové     bez kůže, ústřice, 	oleji, mušle, humři, 	oleji, mlíčí, jikry
		hřebenatky		krevety			garnáti, chobotnice 

Maso	krůta, kuře, telecí		velmi libové hovězí,šunka, kachna, husa, tučné
	zvěřina, králík, jehně		slanina, skopové,  maso, párek, salám
					2x měsíčnětelecí nebo    masové paštiky, 
					kuřecí párky játra       drůbeží kůže

Tuky	denně 1 g tuku			olej olivový, řepkový, 	máslo, lůj, vepřové
	na kg tělesné hmotnosti    	slunečn.,ořechový, rost. sádlo, vypečený tuk
					margariny nízkotuč. 	palmový olej
					pomazánk. máslo

Ovoce,	čerstvé i zmražené luštěniny	brambůrky smažené v 	restované brambory,
zelenina kukuřice, vařené brambory	doporučovaných olejích	lupínky, zelenina a 
	čerstvé i sušené ovoce					rýže připravovaná na 
	kompotované neslazené ovoce				nevhodných tucích
								nasolená konzervov.zelenina

Moučníky želé, sorbet, pudink z nízkotuč.			Zmrzlina, pudink,
	mléka, ovocný salát, sněhové				ovocné knedlíky
	pusinky							smetanové omáčky

Pečivo	celozrnné pečivo		drobné pečivo		sušenky, oplatky
								slané pečivo, koláče

Cukrovinky turecký med, nugát		marcipán, chalva	čokoláda, fondán
	čokoláda>70 % kakaa		čokoláda 50-70 % kakaa	kokosové špalíčky

Ořechy	mandle, jedlé kaštany		arašidy, pistácie, para	kešu, kokos, slané o.

Nápoje	čaj, překapávaná nebo		alkohol, nízkotučná 	čokoládové nápoje
	instantní káva, voda,		čokoláda, 		irská a turecká káva
	nízkokalorické nápoje
Cílem je omezit přívod cholesterolu a nasycených tuků. Doporučuje se: jíst 5x denně menší dávky, červené maso 3x týdně, ryby 3x týdně, středně tučné sýry a masové a rybí paštiky 1x týdně, domácí koláče 2x týdně, hranolky a restované brambory jednou za 14 dnů.